You are here

boeken - Literatuur

Geheimen van een vruchtbare bodem

Dit spannende geschreven leer- en leesboek geeft een nagenoeg omvattend en daarbij een praktisch toe te passen kijk op de uiterst belangrijk te noemen kringloop; bodem – plant- dier- mest. De lezer neemt deel aan het fascinerende, geheimzinnige leven van onze nog gezonde bodem. Niet alleen lucht en water worden bedreigd, maar ook onze bodems. Het ontbreekt onze gedeeltelijke uitgeloogde cultuurgronden op vele plaatsen aan belangrijke minerale stoffen voor de overleving van plant, dier en mens. Dit gebrek aan minerale stoffen, de sluipende vergiftiging van bodem- en grondwater, alsmede het wijdverbreide humusgebrek, werken intussen aantoonbaar ook op de gezondheid van de mens uit die zich met producten moet voeden van zulke bodems.

De schrijver verschaft hier raad. Zijn recept, dat hij meer dan zestig jaar lang heeft afgekeken van de natuur schijnt op het eerste gezicht bijna eenvoudig; bodem voortdurend vruchtbaar houden. Doch daartoe behoort de oude kennis van onze voorouders, die land- en tuinbouw bedreven en humus op een juiste manier in stand wisten te houden. De schrijver heeft voor het overleven van de mensheid deze onontbeerlijke basiskennis van onze voorouders in talrijke voordrachten in binnen- en buitenland actueel houden. Hij stelt deze kennis voor de eerste keer in dit boek aan een breder publiek voor.

Erhard Henning is meer dan zestig jaar werkzaam als landbouwingenieur, practicus, voorlichter, schrijver en journalist voor land- en tuinbouw en als voordrachtskunstenaar en doet zeer concrete voorstellen voor de instandhouding van de bodem als levend organismen. Hij behoort tot de pioniers van ‘natuurlijke land- en tuinbouw’.

Gaia. De genezing van de aarde

Wetenschapper James Lovelock doet in Gaia, de genezing van de Aarde onderzoek naar onze Aarde als een planeet op middelbare leeftijd. En net als ieder ander organisme van die leeftijd heeft Gaia soms harde klappen gekregen. Tot nu toe is ze er altijd weer bovenop gekomen. Maar hoe lang kan Gaia de verwoestende effecten van overbevolking nog aan? Wat is haar prognose? Zal ze het overleven? Zal de mensheid het overleven?

In deze uitgave formuleert James Lovelock opnieuw zijn Gaia-theorie – het idee van de Aarde als levend wezen – die hij eerder heeft ontwikkeld. Hij draagt nieuw bewijsmateriaal aan uit eigen onderzoek en dat van andere collega’s, wat zijn oorspronkelijke werk ondersteunt. De uitdagingen waar Gaia mee wordt geconfronteerd, worden onderzocht met dezelfde originaliteit, intellectuele kracht en wetenschappelijke strengheid als die waarmee James Lovelock tot nog toe zoveel lof heeft geoogst. Indrukwekkende illustraties scheppen een beeld dat aan duidelijkheid niets te wensen over laat van de anatomie en fysiologie van Gaia en de ziekten die haar bedreigen. Dit boek is een must voor iedereen die het welzijn van de Aarde en het leven daarop ter harte gaat. In de wetenschappelijke wereld heeft het alom erkenning gekregen en het is verplichte literatuur voor milieustudenten.

Holzer’s Permacultuur 

Sepp Holzer, een boer uit Oostenrijk nam in 1962 het bedrijf van zijn ouders over en bouwde dat uit tot een succesvol duurzaam boerenbedrijf. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde planten- en dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten ‘hoe hij het doet’. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in dit boek.

Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin. Hij behandelt ondermeer: 1. Landschapsarchitectuur (ecologisch evenwicht, ontwerpideeën, verhoogde bedden, watertuinen). 2. Landbouwmethoden (principes, bodemvruchtbaarheid, probleemplanten, oude plantenrassen, polyculturen, varkens als medewerkers). 3. Fruitlandschappen (aanleg en onderhoud, vraat, (oude) fruitsoorten, enten). 4. Paddestoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon. 5. Tuinen (moestuinen, apotheek, bemesting, slakken, wormen, stadstuinen, plantenlijst).

Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

Life in the Soil 

Deze tot nadenken stemmende film “Life in the Soil” laat zien dat een gezonde bodem een zeer complex levend organisme is. In prachtige natuurlijke kleuren wordt het bodemleven onder een elektronenmicroscoop gefilmd. De boodschap van de film is helder: Het belang van duurzame landbouw inzien; men moet de essentie van het bodemleven volledig begrijpen. De bodem is een levend kwetsbaar organisme, dat moet worden beschermd en gevoed, teneinde duurzame productiviteit en stabiliteit te verzekeren. Deze boeiende film kan worden vertoond in alle graduaties van landbouwscholen en universiteiten. De film behandelt verschillende onderwerpen, zoals inleidende bodemkunde, bodemmicrobiologie, duurzame landbouw, landbouwecologie en milieukunde. Deze film is echter ook geschikt voor een breder publiek buiten de leslokalen en collegezalen.

Allemaal beestjes 

We dragen zo'n 1,5 kilo beestjes met ons mee. Ze verteren een deel van het voedsel in onze darmen, ze produceren vitamines en ze zorgen voor een schone en gezonde huid. Ze assisteren en reguleren ons immuunsysteem en hebben zelfs invloed op ons gedrag.
Deze micro-organismen zijn met veel: met drie keer zoveel als onze eigen lichaamscellen. En omdat we onze volledige evolutie met hen zijn opgetrokken, zijn onze lichamen gewend geraakt aan hun aanwezigheid. Sterker nog, we zijn van ze afhankelijk.

In 'Allemaal Beestjes' gaat Jop de Vrieze op safari door zijn eigen lichaam. Hij introduceert op heldere wijze de belangrijkste bewoners en laat zien hoe ze geraffineerd met ons lichaam samenwerken om talloze aspecten van ons leven mogelijk te maken. Hij zoekt de grenzen op van de huidige wetenschappelijke kennis en beantwoordt praktische vragen zoals:

* Zouden we minder vaak moeten douchen en viezer moeten leven?
* Hoe lang blijven de effecten van een antibioticakuur zichtbaar in ons microbioom?
* Waarom waarschuwt men dat het Westerse eten te hygiënisch is geworden?
* Wat is de bedoeling van probiotische drankjes zoals Yakult? En werken ze überhaupt?
* Wat zou een microbioloog je adviseren over het grootbrengen van je kinderen?

Wie dit boek leest is nooit meer alleen!

Earth Saving revolution

De zoektocht naar kringlooplandbouw

EMX 

EM-X Gold is de gefilterde vloeistof die wordt verkregen na fermentatie van bepaalde plantendelen door middel van een speciale samenstelling van in de natuur voorkomende micro-organismen. De vloeibare stofwisselingsproducten zijn bijzonder anti-oxidantrijk, waardoor de drank een positief effect heeft op de gezondheid. De ontdekker van dit unieke mengsel, professor Teruo Higa, noemde het EM (Effectieve Micro-organismen).De Japanse arts dr. Shigeru Tanaka (1925-2012) gebruikte sinds 1990 EM-X bij de therapie in zijn ziekenhuis in Wako. Dankzij de rapporten van dr. Tanaka raakte de verbazingwekkende werking van EM-X wereldwijd bekend. Dr. Tanaka beschrijft in dit boek de werking bij kanker, diabetes, reuma en een hele reeks andere gezondheidsproblemen. Hij wijst daarbij op de bijzondere betekenis van EM-X Gold als preventief middel.Dit boek is de vertaling van een herziene Japanse versie, uitgegeven in 2002. De eerste versie werd aangevuld met een hele reeks voorbeelden van patiënten die behandeld werden met EM-X.meemaakte is verbluffend te noemen.

Healthy Horses

 

Zomereczeem bij paarden 

Staart-en maneneczeem

De paarden

Staart- en manen eczeem, ook bekend onder de naam zomereczeem, vormt een groot probleem voor paarden. De jeuk aan de staart en manen is zo hevig dat het paard deze plekken kapot schuurt als het de kans krijgt. Een mogelijk nog groter probleem is het vinden van de juiste behandeling. Iedere paardeneigenaar met een zomereczeem-paard zal ongetwijfeld al veel verschillende dingen hebben geprobeerd, meestal zonder succes en soms met slechts een tijdelijke verbetering als resultaat. Het lijkt erop alsof het enige echt afdoende middel is het paard helemaal in te pakken – in een speciaal hiervoor gemaakte deken.

De mugjes

De hoofdoorzaak van zomereczeem wordt vooral gezien in een allergische reactie van paarden op het speeksel van bepaalde kleine mugjes, de culicoïdes. Dit mugje is vanaf het vroege voorjaar tot ongeveer oktober-november actief, afhankelijk van de weersomstandigheden. Je ziet de mugjes vooral met vochtig, wat drukkend, windstil weer, vooral tijdens de uren rond zonsopgang en zonsondergang en vooral in bosrijke, wat vochtige gebieden. Eczeemgevoelige paarden die gestoken worden krijgen jeuk, eerst vooral in de manen, staart en op de buiknaad. Paarden met ernstig eczeem kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam jeuk krijgen, met name in het gezicht, de oren, en op andere gevoelige delen van de huid.

het middel

De paardenmensen worden overspoelt met producten: tegen de jeuk, producten die voorkomen dat het mugje het paard zal steken en producten die vallen in de categorie wondermiddelen. Hiermee raak je direct de kern van het probleem en dat maakt het tevens tegelijkertijd een haast onmogelijke taak om op te lossen !

Nicolette Hebing schrijft in haar boek “Zomereczeem opgelost met voeding” :

een aantal jaar geleden kreeg mijn paard Mistic zomereczeem en ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Die heb ik na jaren onderzoek en veel uitproberen gevonden en beschrijf deze in dit boek. Het is een doe-het-zelf boek en zoals de titel al zegt: opgelost met voeding. Geen dure middeltjes en smeersels maar voeding. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met vele (kleuren)foto’s, tekeningen en schema’s ter verduidelijking.
Het gaat voornamelijk over voeding en wat er mis kan gaan, maar ook stress, bemesting en ontworming komen aan de orde.
Dit boek bevat een basis-dieet wat de jeuk binnen enkele weken laat verdwijnen! Het is makkelijk toepasbaar onder alle omstandigheden.

Wist u dat wanneer u 1 Culicoide (of ander insect) doodt, u een belangrijke wijziging in de toekomstige populatie van dit insect realiseert… Dit insect legt geen eitjes meer, zorgt niet meer voor duizenden nakomelingen in het volgende seizoen.

Zakboek voor de stadstuinier  

n dit vervolg op zijn boek Groen in de Hoogte heeft tuinspecialist Jean Vanhoof vooral oog voor de praktische kant van tuinieren zonder eigen tuin. Hij zet stadsbewoners aan om op hun balkon of zelfs op de stoep te gaan tuinieren. De handige lijstjes en verzorgingstips maken dat ook de absolute beginner meteen met succes aan de slag kan. Dit zakboek is een ideale leidraad om ook samen met de kinderen aan de slag te gaan, hen zo dichter bij de natuur te brengen en hun te leren om bewust om te gaan met voedsel.

EM Magazine  

Mooie magazines ( aan nr 17 ), te bestellen via EM belgium

 


Verbeter je microbiële omgeving met EM, met hulp van de micro-organismen