You are here

Bokashi

 

WAT IS BOKASHI

 

Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal.

Het is een goed alternatief (of een aanvulling) voor compost. Organische materialen worden luchtdicht opgeslagen. Tijdens het fermentatieproces verteren de Effectieve Micro-organismen het organisch materiaal voor. Hierbij worden ook tal van nuttige stofwisselingsproducten gevormd. Deze conserveringstechniek behoudt de energie in het product. Het eindproduct, de Bokashi, heeft een hogere voedingswaarde dan niet gefermenteerde organische stoffen (zoals bv. ook zuurkool).

Bokashi verhoogt de microbiële diversiteit in de bodem en voorziet planten van bio-actieve voedingsstoffen, zoals vitamines en organische zuren. De bodem krijgt zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.

De Effectieve Micro-organismen vestigen zich in de bodem, vermeerderen zich en kunnen domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. De neutrale micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de Effectieve Micro-organismen van EM. Zo creëer je een duurzame natuurlijke balans.

Vrijwel alle organische materialen zijn geschikt om Bokashi te maken. Als tuinliefhebber kan je zelf Bokashi tegen zeer geringe kosten maken.

 

 

 

 

 

 


Verbeter je microbiële omgeving met EM, met hulp van de micro-organismen