Bokashi in huis & tuin

Maak de kringloop roind een geef terug wat de bodem je geschonken heeft! 

BOKASHI-KEUKENEMMER

Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten in huis. Door keukenresten te mengen met Bokashi-starter en afgesloten in de keukenemmer te bewaren, ontstaat er waardevol organisch materiaal.

De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.
 

Bereiding

  1. Snij de keukenresten in stukjes van maximaal 5x5cm.
  2. Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de bodem van de keukenemmer.
  3. Breng een laag van verse keukenresten in de emmer.
  4. Verdeel opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de keukenresten.
  5. Druk de keukenresten aan.
  6. Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met het deksel.
  7. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
  8. Tap dagelijks het verzamelde sap af.
  9. Laat minstens 2 weken fermenteren.
  10. De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
  11. Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost, om
  12. Later in te werken.

 

Het afgetapte Bokashi-sap kan gebruikt worden als voeding voor kamer- en tuinplanten.

Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water. Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren. In het toilet/afvoerbuizen werkt het als een natuurlijke reiniging / ontstopper / ontgeurder.

Maak zelf uw natuurlijke bodemvoeding !

BOKASHI-CONTAINER
Volgens hetzelfde principe werkt de Bokashi-container. Met een inhoud van 120L is hij uitermate geschikt voor het fermenteren van grotere hoeveelheden resten.

Waarde van GFT-Bokashi
In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie behouden.

Bokashi zorgt voor een:

  • Goede voeding voor het bodemleven.
  • Ontgiftende werking op de bodem.
  • Goed leefmilieu voor micro-organismen.
  • Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.

De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:

  • De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, organische zuren, vitaminen en anti-oxidanten.
  • Een verschuiving naar een opbouwende ziekteonderdrukkende bodem.
  • Een grotere microbiële diversiteit en activiteit.

BOKASHI-STARTER
Bokashi-starter is het basisproduct voor je eigen bodemverbeteraar. Bokashi-starter zijn tarwezemelen waarop Effectieve Micro-organismen werden geactiveerd. De Effectieve Micro-organismen sturen het verteringsproces in de goede richting. Zo treedt er geen rotting op! De Bokashi-starter zorgt ervoor dat je keukenresten snel en efficiënt worden omgezet tot een natuurlijke en gemakkelijk opneembare bodemvoeding.

Toepassingen

  • Mengen met het organisch materiaal in de bokashi keukenemmer
  • Vermengen in de potgrond bij het potten van planten en bloemen
  • Gebruik als bodemvoeding bij diverse toepassingen

Producten

De Bokashi-container heeft een inhoud van 120L, en is daardoor uitermate geschikt om op grote schaal organisch materiaal te fermenteren. Ideaal voor wie veel keukenresten of tuinafval te verwerken heeft. De bekomen bokashi kan als bodemverbeteraar worden ingewerkt in de grond of verzameld worden in een afgesloten compostvat.

Bokashi is het japanse woord voor "goed gefermenteerd organisch materiaal", het is een manier om je organische resten om te zetten tot een zeer rijke bodemverbeteraar. Bokashi is het resultaat van een eeuwenoude techniek: fermentatie.

Om je te helpen bij het aanmaken van Bokashi (= unieke bodemverbeteraar!) werd een basisproduct ontwikkeld : Bokashi-starter. Dit zijn tarwezemelen geactiveerd met Effectieve Micro-organismen. Deze nuttige micro-organismen zetten de zemelen om tot een hoogwaardig gefermenteerd product met een opmerkelijke zoet zure geur.