You are here

Bokashi in huis & tuin

Maak de kringloop rond en geef terug wat de bodem je geschonken heeft! 

 

 

 

 

BOKASHI-KEUKENEMMER

Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten in huis. Door keukenresten te mengen met Bokashi-starter en afgesloten in de keukenemmer te bewaren, ontstaat er waardevol organisch materiaal.

De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.
 

 

Bereiding

Snij de keukenresten in stukjes van maximaal 5x5cm.
Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de bodem van de keukenemmer.
Breng een laag van verse keukenresten in de emmer.
Verdeel opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de keukenresten.
Druk de keukenresten aan.
Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met het deksel.
Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
Tap dagelijks het verzamelde sap af.
Laat minstens 2 weken fermenteren.
De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost, om
Later in te werken.

Het afgetapte Bokashi-sap kan gebruikt worden als voeding voor kamer- en tuinplanten.

Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water. Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren. In het toilet/afvoerbuizen werkt het als een natuurlijke reiniging / ontstopper / ontgeurder.Maak zelf uw natuurlijke bodemvoeding !

HOE MAAK IK BOKASHI

Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakte keukenresten en plantenresten.
Start op de bodem van de bokashi emmer met wat bokashi starter te verdelen. Breng je resten altijd in kleine stukjes in de bokashi emmer en druk goed aan. Na iedere laag resten, voeg je nog een kleine hoeveelheid bokashi-starter.
Nadat de keukenemmer vol is, laat je die 2 weken goed afgesloten fermenteren.
Tap dagelijks het bokashi-sap af, dit kan verdund worden 1/100 bij het gietwater of gewoon in de afvoer ter reiniging worden gegoten.
Na 2 weken is de bokashi klaar en kan die in de grond worden ingewerkt.

HOE WEET IK OF DE BOKASHI GOED GELUKT IS

Na 2 weken mag de inhoud van de Bokashi-emmer verwerkt worden in de tuin. Bij openen bemerk je een zoet zure geur. In sommige gevallen bemerk je ook een soort 'schimmel' op de bovenkant van de resten.
Als de Bokashi onaangenaam ruikt, dan liep het fermentatie proces niet helemaal naar wens.

 

BOKASHI IS KLAAR... WAT ERMEE DOEN

De gefermenteerde resten kunnen het best in de grond worden ingewerkt. Breng de resten in een putje of een geul in de grond, en bedek af met een kleine hoeveelheid aarde. Op die manier werkt het fermentatieproces verder wat zeer gunstig is voor de bodem.
of

Vermeng je Bokashi (gefermenteerde resten) in de composthoop. Het grote aantal Effecteive Micro-organismen uit de Bokashi, komen de verwerking van de totale composthoop ten goede.
of

Bij vriesweer kan er niet woren ingewerkt in de grond, vandaar dat je in die periode de gefermenteerde resten kan bewaren onder een zeil. Wissel de lagen Bokashi ook eventueel af met een laag aarde, en creëer zo tegen de lente een eigen gemaakte, zeer voedzame 'potgrond'.

HELP SCHIMMEL OP MIJN BOKASHI

Een lichte vorm van wat eruit ziet als een schimmel, kan inderdaad voorkomen in de Bokashi-emmer. Dat hoeft op zich zeker geen slecht teken te zijn, in tegendeel.
Gaat de schimmelvorming echter gepaard met een onaangename geur, dan breng je beter de inhoud van de Bokashi-emmer naar de composthoop en begin je opnieuw.

 

WAAROM BOKASHI STARTER TOEVOEGEN

Door Bokashi-starter aan het organisch materiaal toe te voegen, verdeel je Effectieve Micro-organismen meteen tussen de resten.
De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn zorgen voor productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten.
Ze zorgen teven voor een grotere microbiële diversiteit en activiteit.

BOKASHI-CONTAINER
Volgens hetzelfde principe werkt de Bokashi-container. Met een inhoud van 120L is hij uitermate geschikt voor het fermenteren van grotere hoeveelheden resten.

Waarde van GFT-Bokashi
In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie behouden.

 

VOORDELEN

  • Goede voeding voor het bodemleven.
  • Ontgiftende werking op de bodem.
  • Goed leefmilieu voor micro-organismen.
  • Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.

De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:

  • De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, organische zuren, vitaminen en anti-oxidanten.
  • Een verschuiving naar een opbouwende ziekteonderdrukkende bodem.
  • Een grotere microbiële diversiteit en activiteit.Richtlijn over de hoeveelheid Bokashi te verwerken is: ca. 1 kg Bokashi/m2 op (tot maximaal 2-3 kg/m2 op ‘slechte’ gronden).
     

    Het afgetapte bokashisap kan gebruikt worden als voeding voor kamer- en tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water. Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren. 

BOKASHI-STARTER 

Bokashi-starter is het basisproduct voor je eigen bodemverbeteraar. Bokashi-starter zijn tarwezemelen waarop Effectieve Micro-organismen werden geactiveerd. De Effectieve Micro-organismen sturen het verteringsproces in de goede richting. Zo treedt er geen rotting op! De Bokashi-starter zorgt ervoor dat je keukenresten snel en efficiënt worden omgezet tot een natuurlijke en gemakkelijk opneembare bodemvoeding.

Toepassingen

  • Mengen met het organisch materiaal in de bokashi keukenemmer
  • Vermengen in de potgrond bij het potten van planten en bloemen
  • Gebruik als bodemvoeding bij diverse toepassingen

 

 

 

 

BOKASHI STROOISEL  

 

 

 

 

 

Bokashi strooisel is een kant-en-klaar strooisel van met EM-gefermenteerd organisch materiaal (appelpulp en stromeel).

In de bodem zorgt het voor efficiëntere omzetting van organisch materiaal en verhoogt het de biodiversiteit.

Minder uitspoeling van nutriënten

Kan ingezet worden ter bevordering van (oppervlakte) compostering of fermentatie en voor het (her)kolonisren

van de bodem.

 

VOORDELEN: 

  • 100 % gebaseerd op
  • Effectieve Micro-organismen.
  • Niet genetisch gemodificeerd.
  • Effectieve Micro-organismen komen
  • vrij voor in de natuur.
  • Toegelaten in de biologische landbouw.

TOEPASSING & DOSERING

0,5 - 1 kg per m² of 4 volume % bij plantenputten
1 zak (25kg) voor 25-50 m2

Eigen Bokashi maken in je moestuin

Door je eigen groenten-, fruit- en tuinresten te verwerken tot Bokashi lever je een bijdrage aan het hergebruik van organisch materiaal en wordt het organische stofgehalte en de vruchtbaarheid van eigen bodem verhoogd.

Werkwijze
Kies een combinatie met minstens drie verschillende natuurlijke materialen. Vermeng houtig materiaal als stro, en houtige stengels met zachter materiaal als vers gras, etensresten of mest. Voeg per ton organisch materiaal toe:
• 12 kg Aegir Zeeschelpenkalk 
• 12 kg Easdil Kleimineralen
• 12 kg Vulkamin granulaat (optie)
• 2 liter Microferm (verdund met water)

Je verwerkt deze ingrediënten tot een homogeen mengsel. Hiermee wordt de fermentatie (anaerobe proces) en kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd. Daarna zet je een hoop op die je goed aandrukt, zodat zoveel mogelijk zuurstof uit de hoop verdwijnt. Als laatste dek je deze hoop met plastic zeil zodanig af dat er geen lucht meer bij kan komen. Laat de resten tenminste acht weken fermenteren. Hierna kan het ingewerkt worden in de bodem. Houdt ca. 10 cm afstand tot de wortels.

Dosering
1kg Bokashi per m2 bodem. Bij arme gronden twee keer per jaar 1 kg verwerken.

Waarom deze toevoegingen?

Elk ingrediënt heeft zijn functie. Met ruim 20 jaar ervaring weten wij dat je zo de beste Bokashi maakt:

Microferm zorgt voor de fermentatie. Deze vloeistof bestaat uit een optimale mix van bacteriën, schimmels en gisten. Ook wel EM (Effectieve Micro-organismen) genoemd. Het bevordert de omzetting van biomassa waardoor het organische materiaal beter benut kan worden. Microferm verhoogt het natuurlijk microbiële evenwicht en de biodiversiteit.
Aegir Zeeschelpenkalk voorkomt pH schommeling en zorgt voor een stabiele pH.
Edasil Kleimineralen binden vocht en belangrijke mineralen en andere nutriënten die tijdens het fermentatieproces vrijkomen.

Voordelen Bokashi maken en toepassen
• Optimale voeding voor het bodemleven
• Verhoogt de organische stofbalans
• Heeft ziekte-onderdrukkende werking op bodem
• Vitale bodem zorgt voor vitale planten
• Milieuvriendelijk door maximaal behoud van energie en koolstof (CO2 uitstoot nihil)
• Gebruik van materiaal van eigen bodem
• Behoud van mineralen binnen je eigen tuin
• Besparing afvoerkosten organisch materiaal

 

Werkwijze

Kies een combinatie met minstens drie verschillende natuurlijke materialen. Vermeng houtig materiaal als stro, en houtige stengels met zachter materiaal als vers gras, etensresten of mest. Voeg per ton organisch materiaal toe:
• 12 kg Aegir Zeeschelpenkalk
• 12 kg Easdil Kleimineralen
• 12 kg Vulkamin granulaat (optie)
• 2 liter Microferm (verdund met water)

Je verwerkt deze ingrediënten tot een homogeen mengsel. Hiermee wordt de fermentatie (anaerobe proces) en kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd. Daarna zet je een hoop op die je goed aandrukt, zodat zoveel mogelijk zuurstof uit de hoop verdwijnt. Als laatste dek je deze hoop met plastic zeil zodanig af dat er geen lucht meer bij kan komen. Laat de resten tenminste acht weken fermenteren. Hierna kan het ingewerkt worden in de bodem. Houdt ca. 10 cm afstand tot de wortels.

Dosering

1kg Bokashi per m2 bodem. Bij arme gronden twee keer per jaar 1 kg verwerken.

 

Waarom deze toevoegingen?

Elk ingrediënt heeft zijn functie. Met ruim 20 jaar ervaring weten wij dat je zo de beste Bokashi maakt:

Microferm zorgt voor de fermentatie. Deze vloeistof bestaat uit een optimale mix van bacteriën, schimmels en gisten. Ook wel EM (Effectieve Micro-organismen) genoemd. Het bevordert de omzetting van biomassa waardoor het organische materiaal beter benut kan worden. Microferm verhoogt het natuurlijk microbiële evenwicht en de biodiversiteit.
Aegir Zeeschelpenkalk voorkomt pH schommeling en zorgt voor een stabiele pH.
Edasil Kleimineralen binden vocht en belangrijke mineralen en andere nutriënten die tijdens het fermentatieproces vrijkomen.

 

Voordelen Bokashi maken en toepassen


• Optimale voeding voor het bodemleven
• Verhoogt de organische stofbalans
• Heeft ziekte-onderdrukkende werking op bodem
• Vitale bodem zorgt voor vitale planten
• Milieuvriendelijk door maximaal behoud van energie en koolstof (CO2 uitstoot nihil)
• Gebruik van materiaal van eigen bodem
• Behoud van mineralen binnen je eigen tuin
• Besparing afvoerkosten organisch materiaal

Products

,

Bokashi container

Bokashi keukenemmer

Bokashi starter


Verbeter je microbiële omgeving met EM, met hulp van de micro-organismen