You are here

Boxhygiëne

Een gezonder stalklimaat en een betere leefomgeving in de box dankzij het Agriton systeem.

 

 

 

 

 

 

MICROFERM

 

 

 

 

Om aan de noden van de huidige maatschappij te voldoen zijn we in het verleden overgeschakeld naar intensieve veehouderij. Dit betekent dat men op een kleinere oppervlakte meer dieren bijeen gaat houden. Deze hogere bezettingsgraad brengt logischerwijs ook een verhoogde infectiedruk met zich mee.

In de melkveesector zien we dat mastitis vaker optreedt en het kiemgetal stijgt. Dit is logisch, door onze mechanische manier van melken heeft de speensluitspier meer tijd nodig om zich te sluiten. Koeien die na het melken gaan liggen zijn bijgevolg zeer vatbaar voor infectie en ontwikkelen gemakkelijk een uierontsteking. Algemeen zien we in de rundveesector dat ademhalingsproblemen en huidziektes vaker voor komen. Deze aandoeningen worden hoofdzakelijk verspreidt door fysiek contact, beddingmateriaal, stalmateriaal en ammoniakverluchting. Een goeie hygiëne van de stal en zijn omgeving is bijgevolg dus van groot belang.

Microferm is een mix van Effectieve Micro-organismen (EM) voor kant-en-klaar gebruik. Het beïnvloed het stalklimaat in positieve zin waarmee bedoelt wordt dat het organismen met een ziekmakend vermogen gaat wegconcurreren. Daarinboven verhoogt Microferm het natuurlijke evenwicht en de biodiversiteit.

Naast voordelen op vlak van stalklimaat is Microferm ook actief op andere gebieden. Zo helpen de Effectieve Micro- organismen bij de omzetting van organisch materiaal in de mest naar voedingstoffen voor de bodem(= fermentatieproces).
Microferm kan het beste verneveld worden over de beddingmateriaal en de rest van de stalomgeving. Het is bovendien niet schadelijk voor mens, dier of machine

Vulkamin 

 

 

Vulkamin is een oergesteentemeel van vulkanische oorsprong. Het behoort tot de groep van Zeolieten, dit zijn basische gesteentes (basaltgesteentes) die ontstaan door de combinatie van lava met zoutwater. Het is een 100% natuurlijk product met een groot absorberend vermogen en rijk aan mineralen en sporenelementen waardoor het een uitermate geschikt is als  strooimiddel voor ligboxen.

Vulkamin kent een desinfecterende werking wat de klauwgezondheid en het kiemgetal ten goede komt. In tegenstelling tot kalk, die vroeger veelvuldig gebruikt werd, reageert vulkamin in veel mindere mate met  stikstofverbindingen zoals ammonium  waardoor er veel minder stikstofverluchting optreedt.

CaCO3 (kalk)+ 2NH4 (Ammonium) →
Ca (Calcium) +CO2 (Stikstofdioxide) +2NH3 (Ammoniak gasvormig) +H2O (Water)

Zeolietgesteentes zijn zeer poreus waardoor ze over een groot vochtabsorberend vermogen beschikken. Zo bindt het onder andere ammoniak en fosfaat en voorkomt het zo de vorming van nitraat en nitriet. De dieren komen op deze manier droger te liggen en worden bovendien ook minder blootgesteld aan schadelijke stoffen.

4 NH3  (Ammoniak)+ 7 O2 (zuurstof)→ 4 NO2 (nitriet)+ 6 H2O (water)
3 NO2 (nitriet)+ H2O (water)→ 2 HNO3 + NO (stikstofoxide)
2 NO (stikstofoxide) + 2O2 (zuurstof)→ 2 NO3 (nitraat)

Zoals eerder vermeld bevatten lavagesteentes een enorme hoeveelheid aan mineralen (IJzer Calcium, Magnesium en Kalium) en sporenelementen (Silicium, Zink, Titanium…). Deze elementen zijn van vitaal belang voor het goed functioneren van mens, dier en plant. Wanneer Vulkamin in de mestkelder terrecht komt wordt de mest en de bodem dus sterk verrijkt.

  • Silicium; activatie van het bodemleven, verbetering van fosforopname, versterking celwand en verhoging van de afweer van de plant
  • Zink; draagt zijn steentje bij tot de eiwit/enzymeproductie in de plant
  • Titanium: komt de vruchtbaarheid bij runderen ten goede
  • Kobalt; versterkt het Immuunsysteem bij runderen 
  • Borium; werkt preventief tegen schurft bij rundvee en voorkomt scheuren van de wortels bij planten

 

Products

Microferm

Vulkamin


Verbeter je microbiële omgeving met EM, met hulp van de micro-organismen