Microferm

Microferm is een vloeibaar mengsel van actieve micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) dat de organische omzetting (fermentatie) bevordert. Je kan het enten op de bodem, plant of op een hoop organische resten. Door het dominantie-principe worden micro-organismen met een ziekmakend vermogen weg geconcurreerd. De organische verbindingen in het snoeisel, maaisel, valfruit, bladeren…worden in een rijpingsproces omgezet tot makkelijk opneembare voedingsstoffen.

WAAR TOEPASSEN? 

» MICROFERM, EFFICIENTE OMZETTING VAN ORGANISCH MATERIAAL

De Effectieve Micro-organismen in Microferm kunnen zich goed ontwikkelen in combinatie met organische plantenresten. Zowel tijdens het groeiseizoen als er na vind je organische resten op en rond de planten. Deze resten gaan natuurlijker wijze gaan ontbinden. In vele gevallen gebruiken rottingsbacteriën en pathogenen ook dit gaan gebruiken om zich te vermeerderen.

Microferm helpt het natuurlijk verteringsproces in een richting te sturen van fermentatie. Hierdoor worden rottingsbacteriën en pathogenen onderdrukt. Door Microferm regelmatig te vernevelen kunnen de Effectieve Microorganismen het organisch materiaal goed verteren. Door dit proces te stimuleren verkrijg je een beter hergebruik van de eigen beschikbare nutriënten. Bovendien worden door de microbiële omzettingen metabolieten geproduceerd die de vitaliteit en plantweerstand bevorderen.

VOORDELEN

  • Omzetting van organisch materiaal in duurzame humus
  • Verbetert het microbiële evenwicht in de bodem
  • Verbeteren van de chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem

» EFFICIËNT VERWERKEN VAN ORGANISCH MATERIAAL

Bokashi is de Japanse benaming voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Fermentatie is een eeuwenoude bewaringstechniek waarbij de organische materie onder zuurstofarme omstandigheden door Effectieve Micro-organismen wordt voorverteerd. Dit resulteert in een duurzame humus, rijk aan voedingsstoffen en bio-actieve stoffen (antioxidanten, organische zuren, vitamines…).

Verdeeld over uw bodem, activeert deze humus het bodemleven en zorgt het voor extra voeding. De kwaliteit van de bodem en alles wat erin groeit wordt sterk opgewaardeerd.

ZELF BOKASHI MAKEN?

» RECEPTUUR

  • 1 m³ vers organisch materiaal (maaisel, snoeisel, bladeren, valfruit, dierlijke mest…)
  • 2l Microferm verdund +/- 10 l water afhankelijk van het drogestofpercentage
  • Optioneel: Edasil Kleimineralen, Vulkamin Ganulaat of Zeeschelpenkalk toevoegen (+/- 10 kg / m³)

» BEREIDINGSWIJZE

  • Ga laag per laag te werk (zoals bij een lasagne). Verdeel de Microferm (en eventueel ook de Edasil kleimineralen, Vulkamin en Ostrea Zeeschelpenkalk) gelijkmatig. Zorg voor voldoende vochtigheid en dek de hoop luchtdicht af. Laat het materiaal minimum 8 tot 10 weken zuurstofdicht fermenteren. Na afloop kan de Bokashi worden toegepast op de bodem.
  • Men kan de hoop (sleufsilo) zelf behandelen als Bokashi hoop. Voeg systematisch organisch materiaal toe en sluit de hoop telkens opnieuw luchtdicht af. Door op geregelde tijdstippen Microferm over het vers aangevoerde materiaal te vernevelen en de bodemproducten toe te voegen wordt de kwaliteit van de Bokashi opgewaardeerd.

» PRAKTISCH

  •  Bij te droog ingangsmateriaal kunnen de bacteriën zich niet goed verdelen. Bij te nat materiaal treedt rotting op. De te gebruiken hoeveelheid water bij de verdunning van Microferm is hiervan afhankelijk.
  • Houtachtig materiaal leent zich minder voor de aanmaak van Bokashi. Versnippert kan het in beperkte mate worden gemengd met andere organische resten.
  • Fermentatie is een zuurstofarm proces, de hoop luchtdicht afdekken is een must.

VOORDELEN

  • Optimale voeding voor het bodemleven
  • Verhoogt de organische stofbalans
  • Besparing op afvoerkosten
  • Hergebruik van eigen nutriënten

DOSERING

volgens de wettelijke bepalingen