You are here

Stal behandeling

De Stalomgeving

In de stal creëert Microferm een natuurlijk evenwicht en een hoge biodiversiteit. Het zorgt voor een dalende infectiedruk. Wat zich vertaalt in een hoger rendement omdat de vitaliteit en de weerstand van het paard verhoogt.
Daarnaast biedt Microferm ook een oplossing voor het verwerken van mest. Verneveld over het beddingmateriaal helpt het bij een optimale omzetting van het organische materiaal. Er treedt niet langer rotting op zodat de productie van ammoniak wordt tegengegaan. Ademhalingsproblemen komen zo minder frequent voor. Bovendien worden er minder vliegen aangetrokken in het stal.

 

 DE BIOSTAL 

Het stalmanagement maakt een belangrijk deel uit van het kringloopconcept van dat Agriton nastreeft. Met een goed opgebouwd biostal bespaar je op beddingmateriaal en werkuren. De infectiedruk ligt lager dan in een klassieke stal en de gefermenteerde mest bevat tot twee keer meer voedingswaarde dan gecomposteerde mest.

 

Hoe start je een biostal op?

Maak eerst de keuze tussen 'uitmesten' of 'potstal'.
De opstart is gelijklopend, maar de handelingen nadien verschillen. Bij uitmesten gaat men fermenteren op de mesthoop, bij een potstal gebeurt dit in de stal zelf*. 

 

1. Vernevel Microferm (verhouding 5/100l water) op de stalgrond.
2. Breng een dik strooisellaag aan (stro, hennep, vlaslemen…). Gebruik liever geen houtachtig materiaal omdat dit moeilijker fermenteert.
3. Breng een laag Vulkamin (en Kleimineralen) aan (250g/m²) voor vochtabsorptie.
4. Breng een dikke laag beddingmateriaal aan (tarwestro, olifantsgras…).
5. Vernevel Microferm (verhouding 5/100l water) over het beddingmateriaal.
6. Afhankelijk van het gekozen systeem worden de mestbollen nu al dan niet verwijderd. In beide gevallen wordt er dagelijks nieuw beddingmateriaal voorzien en wordt het beddingmateriaal tweemaal per week met Vulkamin (en Kleimineralen) bestrooid om de nattere plekken te behandelen.  ==> STAL van 9 m²: 750 g per keer/ stal van 12 m²: 1 kg per keer
7. Vernevel 3 maal per week Microferm (5/100l) over het beddingmateriaal. ==> STAL van 9 m²: 1.5 liter oplossing per keer verdelen. Stal van 12 m²: 2 liter oplossing. Op jaarbasis komt men zo op een totaal van 1l/m² box

*In een potstal trappen de paarden de mest aan waardoor er zuurstofarme omstandigheden gecreëerd worden. Zo kan de fermentatie in de potstal opgestart worden.

Dosering: 1 l Microferm / m² / jaar

Praktisch: 2 à 3 maal per week 1.5 liter oplossing (5 liter Microferm op 100 l water) vernevelen over de stal (9 m²). Bij een stal van 12 m² vernevelen we 2 liter oplossing.

Voordelen:

 • Efficiënte omzetting van organisch materiaal
 • Verbeterd stalklimaat met minder vliegen
 • Voorkomt rotting en ammoniakverdamping

 

DOSATRON 2 – 5 % 

Microferm kan via een doseerapparaat automatisch in het water worden geïnjecteerd. Makkelijk en tijdbesparend! Sluit de Dosatron op de watertoevoer aan. Wanneer het water de pomp passeert wordt Microferm onder het water vermengd. De geïnjecteerde dosis is altijd in verhouding met het watervolume, zelfs bij verandering van druk of debiet.

 

 

 

 

Vulkamin

Vulkamin is een oergesteentemeel van vulkanische oorsprong. Het is een 100% natuurlijk product met een groot absorberend vermogen, rijk aan mineralen en sporenelementen. Vulkamin is uitermate geschikt als strooimiddel voor de paardenbox.
Vulkamin werkt desinfecterend, wat de hoefgezondheid ten goede komt. In tegenstelling tot kalk reageert Vulkamin minder met stikstofverbindingen zoals ammoniak waardoor er veel minder stikstofverluchting optreedt. Het bindt ook stoffen als ammoniak en fosfaat en voorkomt zo de vorming van nitraat en nitriet. De dieren komen droger te liggen en worden minder blootgesteld aan schadelijke stoffen. Problemen als luchtwegirrigaties door ammoniakdampen worden zo preventief verholpen.
De mineralen (IJzer, Calcium, Magnesium en Kalium) en sporenelementen (Silicium, Zink, Titanium…) in Vulkamin zijn niet alleen van vitaal belang voor mens, dier en plant. Wanneer Vulkamin via de mest op de bodem terecht komt wordt ook de bodem verrijkt.

/sites/default/files/vulkamin_meel_juni2017_0.pdf
 

Dosering: 2 x 1 kg / stal van 12 m²/ week of 2 x 0.75 kg / stal 9 m²/ week

Voordelen:

 

 • Hoge vochtabsorptie
 • Bindt ammoniak
 • Mest en bodem worden verrijkt met mineralen en spoorelementen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Bjl8snN7qMg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kit Eco-box

Is een starterskit voor de fermentatie van de bodembedekking in de stal.Verbetert de
omstandigheden van het paard en verhoogt de kwaliteit van de mest.
Inhoud voor behandeling van 10 weken met een stalopp. van 12m².

Inhoud :

 • 15 KG Vulkamin
 • 2 L Microferm
 • Maatschep voor de Vulkamin
 • Doseringsschep voor de Microferm
 • Handleidingsfiche

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WIPE&CLEAN 

Wipe & Clean is een 100% natuurlijk  probiotisch schoonmaakmiddel gebaseerd op EM-technologie. Het biedt efficiënte reinigingskracht en is volledig onschadelijk voor de natuur en absoluut veilig voor bodem, plant, mens en paard.

 

 

HOE WERKT HET?

De werking van Wipe & Clean is gebaseerd op het eerder vernoemde dominantieprincipe. Rondom ons leven miljarden micro-organismen, elk met hun specifieke functie en opbouwende of afbrekende rol. Wipe & Clean zorgt er voor dat de goede micro-organismen in de meerderheid zijn en onderdrukt de werking van schadelijke micro-organismen. Zo ontstaat een natuurlijke, aangename en frisse omgeving.

Wipe & Clean ontstaat door een natuurlijk fermentatieproces met behulp van Effectieve Micro-organismen. Fermentatie is een eeuwenoude techniek die ervoor zorgt dat goede micro-organismen zich vermeerderen (wijn, yoghurt, bier...). De actieve stoffen die ontstaan na fermentatie verwijderen het vuil doeltreffend.

 

WAAR TOEPASSEN

 

1. HOGEDRUKREINIGER
Giet Wipe & Clean puur in het voorziene detergentenreservoir* bij het reinigen van de stallen met een hogedrukreiniger. Zo zullen alle oppervlakten bezet worden met een opbouwende microbiële flora. Niet-verwijderd organisch vuil (huidsmeer, mest…) wordt dan gebruikt voor de vermenigvuldiging van deze organismen. Het stalklimaat wordt positief beïnvloedt en de infectiedruk daalt.

*wanneer geen reservoir voorzien is, kan Wipe & Clean perfect via de dosatron in het water worden voorzien in de correcte verhouding

 

2. POETSEN IN EN ROND DE STALGEBOUWEN
Wipe & Clean kan gebruikt worden ter vervanging van de traditionele schoonmaakproducten. De organische zuren lossen biofilms op terwijl de geproduceerde alcoholen licht ontvettend werken. Omwille van het eerder vernoemde dominantieprincipe zal er zich een opbouwende microbiële flora vestigen op de oppervlakten waardoor de hygiëne positief wordt beïnvloedt.

Praktisch: 100 ml Wipe & Clean op 10 l water


3. WASSEN VAN DEKENS, ZADELDOEKEN EN ANDERE MATERIALEN
De omstandigheden van paarden onder deken zijn ideale broeihaarden voor schimmels: vochtig, warm en donker. Door de dekens preventief te wassen met Wipe & Clean wordt het dominantieprincipe toegepast. Slechte schimmels krijgen de mogelijkheid niet te ontwikkelen. Ook het wassen van zadeldoeken en ander stalmateriaal met Wipe & Clean helpt bij de opbouw van een goede microbiële flora ter preventie van (huid)aandoeningen.

Praktisch: giet 10 – 30 ml Wipe & Clean in het voorziene naspoelvakje van de wasmachine. Zo komt Wipe & Clean niet in contact met het traditionele wasmiddel (wat de werking zou teniet doen).

 

 

 

 

 


Verbeter je microbiële omgeving met EM, met hulp van de micro-organismen