You are here

Vulkamin

Oergesteentemeel voor de bodem

Vulkamin is een oergesteentemeel van vulkanische oorsprong. Het behoort tot de groep van Zeolieten, dit zijn basische gesteentes (basaltgesteentes) die ontstaan door de combinatie van lava met zoutwater. Het is een 100% natuurlijk product met een groot absorberend vermogen en rijk aan mineralen en sporenelementen waardoor het een uitermate geschikt is als  strooimiddel voor ligboxen.

Vulkamin kent een desinfecterende werking wat de klauwgezondheid en het kiemgetal ten goede komt.

 

In tegenstelling tot kalk, die vroeger veelvuldig gebruikt werd, reageert vulkamin in veel mindere mate met  stikstofverbindingen zoals ammonium  waardoor er veel minder stikstofverluchting optreedt.

CaCO3 (kalk)+ 2NH4 (Ammonium) →
Ca (Calcium) +CO2 (Stikstofdioxide) +
2NH3 (Ammoniak gasvormig) +H2O (Water)

Zeolietgesteentes zijn zeer poreus waardoor ze over een groot vochtabsorberend vermogen beschikken. Zo bindt het onder andere ammoniak en fosfaat en voorkomt het zo de vorming van nitraat en nitriet. De dieren komen op deze manier droger te liggen en worden bovendien ook minder blootgesteld aan schadelijke stoffen.

4 NH3  (Ammoniak)+ 7 O2 (zuurstof)→
4 NO2 (nitriet)+ 6 H2O (water)
3 NO2 (nitriet)+ H2O (water)→
2 HNO3 + NO (stikstofoxide)
2 NO (stikstofoxide) + 2O2 (zuurstof)→ 2 NO3 (nitraat)

Zoals eerder vermeld bevatten lavagesteentes een enorme hoeveelheid aan mineralen (IJzer Calcium, Magnesium en Kalium) en sporenelementen (Silicium, Zink, Titanium…). Deze elementen zijn van vitaal belang voor het goed functioneren van mens, dier en plant. Wanneer Vulkamin in de mestkelder terrecht komt wordt de mest en de bodem dus sterk verrijkt.

  • Silicium; activatie van het bodemleven, verbetering van fosforopname, versterking celwand en verhoging van de afweer van de plant
  • Zink; draagt zijn steentje bij tot de eiwit/enzymeproductie in de plant
  • Titanium: komt de vruchtbaarheid bij runderen ten goede
  • Kobalt; versterkt het Immuunsysteem bij runderen
  • Borium; werkt preventief tegen schurft bij rundvee en voorkomt scheuren van de wortels bij planten

Verbeter je microbiële omgeving met EM, met hulp van de micro-organismen